Monday, 27 June 2011

MELAYU DIHUJUNG TANDUK


SEDARLAH BANGSAKU

APA LAH YANG SEDANG BERLAKU DALAM NEGARA INI AMAT MEMUAKKAN DAN MELOYAKAN. APA YANG DI TEGAH OLEH AGAMA HANYA DIMAIN-MAINKAN. 

BANGSA KU SUDAH BIJAK BERPOLITIK DARI RAKYAT KEDAI KOPI HINGGA PARLIMEN. MELAYU SUDAH BIJAK...TAPI POLITIK MELAYU PENCETUS BUDAYA BARU. PERTELINGKAHAN, BERTELAGAH, ADU- DUMBA, FITNAH MEFITNAH, KATA MENGATA, SETERUSNYA SYAITAN TEPUK TANGAN DAN IBLIS BERGEMBIRA. MELAYU MEMANG SUKA GLAMOUR, MENGUTUK DAN MEMYELAK KAIN BANGSA AKAN DI TEMPA DI KORAN UTAMA.


 ANAK-ANAK MUDA JANGAN KAMU TERPEDAYA PADA PROVOKASI - SAMA SAMA KITA HINDARI. JANGAN KITA IKUT BUDAYA IKUT-IKUT KERANA RUGI BENAR KITA BELAJAR. DARI DARJAH SATU SAMPAI MENARA GADING BERBEKAL SEDIKIT IILMU UGAMA YANG KITA ADA, RUGI JUGA IBU DAN BAPA –MODAL IHSAN YANG ADA TIADA GUNA NYA.

KITA ADA AKAL FIKIRAN, KITA GUNA KEMUDAHAN MAYA YANG ADA, MAMPULAH KITA MENGENAL BAIK DAN MENGENAL YANG BURUKNYA.

JANGAN MELAYU BERPUAK-PUAK KERANA IA MERUGIKAN BANGSA.

HENTIKAN AMALAN CERCA MENCERCA, MENGADU BUMBA, FITNAH DAN MENGATA JANGANLAH IA DIPERGURUKAN OLEH PENCETUSNYA. KERANA MELAYU BIJAK BERPOLITIK DAN IA MENJADI PERTENGKARAN DAN PERTELINGKAHAN –MUKA MASAM MACAM CUKA SESAMA BANGSA DAN AGAMA.

 

ADA ANAK BANGSA MERASA KECEWA, BAGAIMANA MUNGKIN BANGSA MELAYU INI DIHANCURKAN DENGAN BANGUN NYA SATU BUDAYA- BUDAYA AMARAH, BUDAYA KECEWA, BUDAYA HASAD DENGKI YANG BARU, BUDAYA MEMPERMAINKAN AGAMA …KELAK BUDAYA INI MENGHANCURKAN BUDAYA BANGSA…RIUH RENDAH, GELAK KETAWA – GURUH DIMANA-MANA TERGADAI SUDAH BUMI MILIK WARISAN BANGSA…LIHAT SAHAJA SINGAPURA! TEMASEK YANG TERKENAL –LENYAP BUDAYA BANGSA…BENAR KATA DATOK NENEK KITA “ KITA MUNGKIN UMPAMA PAK KADOK KERANA AYAMNYA MENANG TAPI KAMPUNGNYA TERGADAI.

SEDARLAH BANGSAKU…SEDARLAH DARI MIMPI MU! KERANA KITA HANYA DI ADU DOMBAKAN! SYAITAN  SUDAH BERJAYA DAN IBLIS PULA MENUNGGU WAKTU DAN SANGGUPKAH KITA MENJADI PENGIKUT MEREKA.

“JANGANLAH BERSUBAHAT DENGAN SYAITAN DAN IBLIS” APA GUNA KITA BERSEKOLAH, APA GUNA ILMU AGAMA, APA GUNA PULA IBADAH…KIRA-KIRA LAH DIMANA KELAK KITA BERADA.

No comments:

Post a Comment

-- nuffnang -->